Keittiöhöyryjä

Keittiöhöyryjä

Tulostettava sivuTulostettava sivu

Biscotti-onnea

Välillä sitä havahtuu onnellisuuteen. Aika harvoin perusarjessa, vaikka olisi peruspositiivinenkin ihminen.  Se paras stressinpoistaja, onnellisuus, kun perustuu lopulta pieniin arkisiin asioihin, niihin jotka tahtovat lipua huomiotta ohi. Kullanarvoisia ovat siis ne pienet hetket, jolloin huomaa ilahtuvansa, hengittävänsä extra-annoksen onnellisuutta sisäänsä.

Minä ilahduin kun löysin marketin viereen muuttaneesta irtomyynti-liikkeestä kuorittuja pistaasipähkinöitä. Olen odottanut törmääväni niihin jo hirmuisen kauan, menettänyt toivoni kauppojen maustehyllyjä tonkiessa, yrittänyt muistaa (ja alituiseen unohtanut) hankkia niitä pääkaupunkireissulta.

Onnellinen olin myös taannoisella junamatkalla kotiinpäin mentäessä, lukemisena muutama ulkomainen ruokalehti, joiden tarjonta on enemmän kuin heikko kotiseudullani. Jamie-lehdestä silmiini pomppasi kiinnostava biscotti-resepti, pistaasipähkinöillä ja rosmariinilla maustettu. Valmistin reseptin mielessäni sitä lukiessani ja tajusin, että biscotti on vallan yksinkertaista valmistaa, fakta, joka jostakin syystä oli minulle yllätys. En koskaan ollut tullut edes valmistaneeksi niitä, joten mielikuva oli aivan omaa harhaa.

Biscotti on alun perin italialainen mantelikeksi, joka myös Cantuccinona tunnetaan. Biscotti nimi tarkoittaa kahdesti paistamista, ehkä siitä juonsi omakin ajatukseni vaivalloisuudesta. Biscotti on siis jonkinlainen makea minikorppu, joka perinteisesti nautitaan vin Santon tai muun makea jälkiruokaviinin kera, mutta nykyään usein myös kahvikupillisen kera. Ja sen valmistus, todella yksinkertaista. Ei koneita, ei laitteita, yksi kulho, yksi lasi ja yksi lusikka. Sopivan pieni määrä taikinaterapiaa, pääset upottamaan kätesi taikinaan kuin kunnon artesaani, mutta vaivaus ottaa aikaa vain minuutin.

Rosmariini- ja pistaasibiscotti

n. 15 kpl

 

3 dl vehnäjauhoja

11/4 dl sokeria

½ tl leivinjauhetta

1 appelsiinin kuori raastettuna

n. 8 kpl kuivattuja aprikooseja pilkottuna

2 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä rouhittuna

1 rosmariininoksa silputtuna

1 muna

1 rkl maitoa

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Yhdistä jauhot, sokeri, leivinjauhe, appelsiininkuori, aprikoosit, pistaasit ja rosmariini kulhossa.

Riko muna juomalasiin, lisää ruokalusikallinen maitoa ja vispaa lusikalla tasaiseksi. Kaada sitten kulhoon kuivien aineiden päälle, upota kätesi (yksikin riittää)kulhoon ja puristele ainekset yhtenäiseksi taikinaksi.

Muotoile taikina leivinpellin ja -paperin päälle lihamurekemaiseksi, reilun parinkymmenen sentin mittaiseksi pötikäksi. Paista 25 minuuttia.

Ota pelti uunista ja väännä uuni pienemmälle, 130 asteeseen. Leikkaa pötkö reilun sentin paksuisiksi viipaleiksi. Jotta kuuma keksimassa ei murene, kannattaa käyttää sahalaitaista veistä ja tukea pötköä toisella, keittiöpyyhkeeseen verhotulla kädellä. Levittele sitten keksit kyljelleen makaamaan pellin päälle ja paista vielä 15 minuuttia.

Anna biscotin jäähtyä rauhassa.

Uunista leijuu paistaessa vahva rosmariinin tuoksu, mutta biscottia puraistessa ensimmäiseksi yllättääkin ihana appelsiinin aromi. Valmistin capuccinon, istuin pöydän ääreen ja nautin biscotin rapeudesta ja kauan kaivatun pistaasipähkinän mausta. Pieni onnen hetki. Huomasin.